Γιορτή 28ης Οκτωβρίου 2021

Στον απόηχο της γιορτής…

            Παραμονή της εθνικής επετείου του ηρωικού ΟΧΙ το σχολείο μας υπό τη διεύθυνση της κ. Αραπάκη Χρυσάνθης πραγματοποίησε στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου τη σχολική του γιορτή με την καθοδήγηση των καθηγητριών φιλολόγων, κ. Παπαδοπούλου Θεοδοσίας και κ. Καρυώτου Γιαννούλας, καθώς και του καθηγητή Πληροφορικής, κ. Μοσχολιού Σταύρου. Η γιορτή ξεκίνησε με την απόδοση των αριστείων και των βραβείων στα πλαίσια του εορτασμού του εθνικού μας συμβόλου, της Σημαίας. Επιπλέον περιέλαβε το χρονικό των γεγονότων, την απαγγελία ποιημάτων των Ελλήνων ποιητών, Ιωάννη Πολέμη, Άγγελου Σικελιανού, Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου, καθώς και την προβολή σχετικών βίντεο με θέμα την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, τις γελοιογραφίες της εποχής εκείνης μέσα από τη φωνή της αξέχαστης Σοφίας Βέμπο, τις μαρτυρίες ανδρών που έζησαν από το ολοκαύτωμα των Κερδυλίων στις 17-10-1941 και τους μελοποιημένους στίχους από τις Θερμοπύλες του Κωνσταντίνου Καβάφη. Παράλληλη ήταν και η προβολή διαφανειών η οποία εναρμονιζόταν με τη ροή των γεγονότων.

            Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαγγελία και η ψυχική δύναμη των μαθητών που συμμετείχαν ήταν μοναδική. Εξίσου, όμως, εντυπωσιακή και με έντονη συγκινησιακή φόρτιση ήταν και η προσήλωση των καθηγητών και των μαθητών που παρακολούθησαν τη γιορτή με την ελληνική μικρή σημαία στο χέρι και καθισμένοι σε απόσταση και με μάσκα, σύμφωνα με τις οδηγίες για την αποφυγή της διασποράς του COVID-19. Πραγματικά, οι μαθητές μας ταξίδευσαν νοερά στις ηρωικές σελίδες της εποποιίας του 1940, έτσι ώστε να γίνει η μετάγγιση στον καθένα χωριστά της ουσιαστικής εθνικής υπερηφάνειας.

            Είθε τα παιδιά μας, τα Παιδιά της Ελλάδος, να συνειδητοποιήσουν τη σημασία όλων αυτών των γεγονότων και να αντιληφθούν την αλήθεια της διαπίστωσης που αναφέρει ότι:

  • Το 1821 οι Έλληνες έδειξαν στους λαούς πώς οι σκλάβοι γίνονται ελεύθεροι.
  • Το 1940 οι Έλληνες έδειξαν στους λαούς πώς οι ελεύθεροι δε γίνονται σκλάβοι.
 
 
 

Επιμέλεια:

 

Ημερολόγιο

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"