Ο Χρήστος Γιανναράς σε εκδήλωση του συλλόγου αποφοίτων και φίλων του 3ου Γυμνασίου –Λυκείου Σερρών (πρώην θηλέων)

Χρήστος Γιανναράς καθηγητής–συγγραφέας:

«Άλυτο το πρόβλημα της Παιδείας, διότι δεν είναι ένα πρόβλημα επιμέρους, δεν είναι ένα  τεχνικό πρόβλημα»

Κατάμεστη η αίθουσα «Αστέρια» του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων του 3ου Γυμνασίου –Λυκείου Σερρών (πρώην Θηλέων ), το βράδυ της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου 2019

«Γιατί άλυτο το πρόβλημα της Παιδείας στην Ελλάδα», το θέμα της ομιλίας του Χρήστου Γιανναρά, καθηγητή – συγγραφέα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων του 3ου Γυμνασίου –Λυκείου Σερρών (πρώην Θηλέων ), το βράδυ της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου 2019,στην αίθουσα «Αστέρια» του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Στην κατάμεστη αίθουσα από Σερραίους που θέλησαν να παρακολουθήσουν την ομιλία του κ. Γιανναρά, χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών Βασίλης Κατιρτζόγλου και η πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων του 3ου Γυμνασίου Λυκείου Σερρών (πρώην Θηλέων)  Ελένη Κατσαρίδου.    ΦΩΤΟ==>>

Τον εκλεκτό προσκεκλημένο, Χρήστο Γιανναρά, παρουσίασε στο πολυπληθές ακροατήριο η Χρύσα Αραπάκη, διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Σερρών. Της ομιλίας του κ. Γιανναρά προηγήθηκε ένα βίντεο έκπληξη για τον Χρήστο Γιανναρά , στο οποίο ο Σερραίος οφθαλμίατρος Θεοφάνης Παπαγεωργίου, φίλος του Χρήστου Γιανναρά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Χρύσα Αραπάκη, αναφέρθηκε στον φιλία που τον συνδέει με τον κ. Γιανναρά και στον άνθρωπο Χρήστο Γιανναρά. Μετά την προβολή του βίντεο, ακολούθησε η ομιλία του Χρήστου Γιανναρά όπου ανέπτυξε το θέμα και με απλό λόγο κατέθεσε τις απόψεις του.           

«Στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα παιδείας, αυτή η διαπίστωση είναι φανερή μέσα στην καθημερινότητα μας. Να το εικονογραφήσω από την γλωσσική εκφραστική που ακούμε στα φοβερά αυτά  κανάλια της τηλεόρασης και στα ραδιόφωνα, στις αγορεύσεις δημόσιων ανδρών από την πολιτική και από άλλους χώρους .Και έχουμε ευτυχώς –θέλω να πιστεύω –ακόμα όλοι το αισθητήριο ότι όταν η γλώσσα δεν λειτουργεί αυτό είναι ένα επιμέρους σύμπτωμα αντανακλά μια γενικότερη κατάσταση κατάρτισης, παιδείας συγκρότησης του ανθρώπου. Είναι γνωστό το απόφθεγμα ότι άνθρωπος χωρίς γλώσσα είναι άνθρωπος χωρίς σκέψη. Φυσικά γιατί σκεφτόμαστε με την γλώσσα, η σκέψη μας αρθρώνεται με την νοηματική των λέξεων, οι οποίες λέξεις συλλαβίσαμε  και μάθαμε από μικρά παιδιά» δήλωσε ο κ. Γιανναράς.

«Έχουμε να συζητήσουμε ένα άλυτο πρόβλημα και χαίρομαι πάρα πολύ απόψε και είναι πολύ ενθαρρυντικό που μαζεύτηκε τόσος κόσμος εδώ να συζητήσουμε για την παιδεία .Θα σας πω μερικές απόψεις οι οποίες ίσως να είναι λίγο σκανδαλώδες, λίγο προκλητικές, ο ρόλος τους είναι να προκαλέσουν προβληματισμό. Και θα μου πείτε όσο αφορά τις διαπιστώσεις αν είναι σωστές ή λάθος και όσο αφορά τις προοπτικές αν είναι ουτοπικές ή όχι», ανέφερε.

«Θα έλεγα πως το πρόβλημα της Παιδείας είναι άλυτο διότι δεν είναι ένα πρόβλημα επιμέρους, δεν είναι ένα τεχνικό πρόβλημα, επί δεκαετίες τώρα ετοιμάζουμε όλες τις τεχνικές αλλαγές», σημείωσε.                                                              

Αναφορικά με τους δασκάλους και τον ρόλο τους, τόνισε «Ο δάσκαλος φωτίζει, δεν δίνει λύσεις .Οι λύσεις γεννιούνται».                                                                                             

 «Οι παλαιότερες γενιές των νέων ανθρώπων είχαν παραστάσεις και εμπειρίες σε πολλά πράγματα» ανέφερε και πρόσθεσε  «ενώ στην σύγχρονη εποχή των ανέσεων όλα είναι έτοιμα με το πάτημα ενός κουμπιού. Παλιότερα για να έχεις φως στο σπίτι έπρεπε να έρθεις σε επαφή με κάποια πράγματα, όπως φυτίλι, κερί, σήμερα όλα είναι έτοιμα» σημειώνοντας ότι η αυτοματοποιημένη εποχή που ζούμε στερεί τον άνθρωπο από την επαφή με την φύση με την δυσκολία, με συνέπεια να νομίζει κανείς ότι όλα γίνονται εύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού ακόμα και ο έρωτας.

Της ομιλίας του κ. Γιανναρά  ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο και ο καθηγητής  απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Νίκος Ιλανίδης, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου.

Σε ανάμνηση της παρουσίας του Χρήστου Γιανναρά εκ μέρους του Συλλόγου και εκφράζοντας τις ευχαριστίες για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση προσφέρθηκε το βιβλίο «Η ιστορία της πόλης των Σερρών», του Γιώργου Καφταντζή, με ιδιόχειρη αφιέρωση του γιού του Βασίλη», ένα ενθύμιο με κλαδί ελιάς και ένα dvd με την συνέντευξη που παρουσιάστηκε.

Ο Χρήστος Γιανναράς, ιδιαίτερα συγκινημένος και εντυπωσιασμένος από την πολυπληθή παρουσία των Σερραίων στην εκδήλωση, τους ευχαρίστησε για την αγάπη προς το πρόσωπό του. Την εκδήλωση διάνθισε μουσικά ο συνθέτης Γιώργος Ταπές.

Δήμητρα Μετόκη- Δημοσιογράφος –Εκδότρια Εφημ. Η Σημερινή 

 

Επιμέλεια:

 

Ημερολόγιο

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"