Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη

Την Τετάρτη 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκες η ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή της  Β΄ τάξης στη Θεσσαλονίκη.

Η περιήγηση μας στα σημαντικότερα Βυζαντινά, ρωμαϊκά και οθωμανικά μνημεία της πόλης ξεκίνησε από την Άνω Πόλη και το Επταπύργιο της Ακρόπολης, απ’ όπου θαυμάσαμε τη θέα της πόλης και του Θερμαϊκού και μάθαμε την ιστορία του.

Στη συνέχεια, μεταβήκαμε στην βυζαντινή πεντάκλιτη βασιλική του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου Θεσ/νίκης. Προσκυνήσαμε τα ιερά λείψανα του Αγίου και μας εντυπωσίασε το μέγεθος του ναού, το Μουσείο Κρύπτης και οι κατακόμβες.

Η επίσκεψη στο βραβευμένο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ήταν πολύ σημαντική. Στις 11 αίθουσες του ταξιδέψαμε στον κόσμο του Βυζαντίου. Μεταξύ άλλων, ήρθαμε σε επαφή με τον περίτεχνο ανάγλυφο διάκοσμο ενός παλαιοχριστιανικού ναού, βρεθήκαμε στον χώρο υποδοχής ενός πλούσιου σπιτιού με εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα, γνωρίσαμε την ταφική ζωγραφική που εικονογραφεί έναν παραδεισένιο τόπο,  παρατηρήσαμε χρυσά νομίσματα που μας σύστησαν βυζαντινούς αυτοκράτορες, αντιληφθήκαμε την οργάνωση της πόλης - κάστρου, θαυμάσαμε την πλούσια συλλογή εικόνων - μας εντυπωσίασαν οι αμφιπρόσωπες - , τα θρησκευτικά χαρακτικά, τα κεραμικά, τα έργα μικροτεχνίας, τα ιερά άμφια.

Ακολούθησε πεζοπορία έως την πλατεία Αριστοτέλους. Βγήκαμε φωτογραφία στον πεζόδρομο της παραλίας στις ομπρέλες του γλύπτη Γ. Ζογγόπουλου.

Γνωρίσαμε την ιστορία του οθωμανικού Λευκού Πύργου, που ήταν κατάλυμα φρουράς γενίτσαρων και φυλακή θανατοποινιτών.

Ξεναγηθήκαμε στο ανακτορικό συγκρότημα του καίσαρα Γαλέριου, που προσπάθησε να αναμορφώσει οικιστικά την πόλη, βρεθήκαμε στην Καμάρα, την θριαμβική αψίδα του Γαλέριου, που τα ανάγλυφα της αφηγούνται τη νίκη του κατά των Περσών, και επισκεφθήκαμε την Ροτόντα με τα εξαιρετικά ψηφιδωτά του θόλου. Στη συνέχεια, κινηθήκαμε με προορισμό τον καθεδρικό Ι.Ν. της Αγίας Σοφίας, περνώντας έξω από τον Ι.Ν. Παναγίας Αχειροποιήτου. Στον ναό της Αγίας Σοφίας συζητήσαμε για τον αρχιτεκτονικό τύπο της βασιλικής με τρούλο, την Εικονομαχία και για τα ψηφιδωτά της ιερής κόγχης και του τρούλου.

Τελευταίος προορισμός, ο σταθμός μετρό Βενιζέλου, όπου ήρθε στο φως η ρωμαϊκή και ελληνιστική λεωφόρος Decumanusmaximusή αλλιώς η Μέση Οδός των βυζαντινών.

Η περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης και η γνωριμία με το βυζαντινό χαρακτήρα της πόλης είναι μια εμπειρία που αξίζει να έχουν ιδιαίτερα οι μαθητές της Β΄ τάξης που διδάσκονται τη βυζαντινή ιστορία.

 

Επιμέλεια:

 

Ημερολόγιο

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"