Θεατρική παράσταση: «Το νησί της Μαρίας»

Την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2024, οι μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης, παρακολούθησαν  στο θέατρο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης  τη θεατρική παράσταση «Το νησί της Μαρίας» της VictoriaHislop.Μια παράσταση για το κοινωνικό στίγμα, τον εκφοβισμό, την προκατάληψη και τον φόβο –ως επακόλουθα της άγνοιας– για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα και το θάρρος να τα ξεπεράσουμε όλα. Μια ιστορία για το πώς κατορθώνει να θριαμβεύει η ευτυχία και η αισιοδοξία ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Στο τέλος της παράστασης οι μαθητές/-τριες του Θεατρικού Ομίλου του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη σκηνοθέτιδα και τους /τις ηθοποιούς, να συνομιλήσουν μαζί τους και να τους/τις συγχαρούν για την όμορφη παράσταση που απόλαυσαν!

Συνοδοί καθηγητές ήταν οι φιλόλογοι του σχολείου, Παπαγεωργίου Αγάπη, Σαββαΐδης Ιορδάνης, Καρυώτου Γιαννούλα και Ζαφειροπούλου Σοφία.

 

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποιήθηκαν σε τάξεις του 3ου Γυμνασίου δράσεις από το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό του σχολείου, την ψυχολόγο, κ. Μιχαλάκη Χρυσάνθη και την Κοινωνική Λειτουργό, κ. Γκόγκα Μαρία.

Μέσω βιωματικής διαδικασίας, οι μαθητές/τριες  είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα αναπηρίας και να δώσουν μηνύματα υπέρ του σεβασμού της διαφορετικότητας. Τα παιδιά παρακολούθησαν αρχικά μία ταινία μικρού μήκους και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες όπου κατέγραψαν τα συναισθήματα που  ένιωθαν οι ήρωες της ταινίας, το ανάπηρο κορίτσι, ο αδερφός της, η οικογένειά της, η κοινωνία.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν στην τάξη οι σκέψεις των παιδιών και στο τέλος προτάθηκαν λύσεις για τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους. Τα παιδιά μίλησαν για σεβασμό στη διαφορετικότητα, για αξιοπρέπεια και ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στην υγεία, στην εκπαίδευση και στην εργασία.

 

Γκόγκα Μαρία

Μιχαλάκη Χρυσάνθη

 

Ιδιωτικό συμφωνητικό εκπαιδευτικής εκδρομής στο CERN

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράψαμε με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Genius Travel για την εκπαιδευτική εκδρομή που θα πραγματοποιήσει το σχολείο μας στο κέντρο πυρηνικών ερευνών Cern στην Γενεύη και στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο από 24/02/2025 έως 01/03/2025.

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ CERN

 

Δανείζω τα μάτια μου σε ένα τυφλό και Δημιουργώ Audio books- Αφήγηση του χριστουγεννιάτικου διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Άνθος του γιαλού" στο Ράδιο Κιβωτός.

Στα πλαίσια του μαθήματος εργαστήρια δεξιοτήτων και στη θεματική ενότητα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα αναλύσαμε την έννοια της ενσυναίσθησης και της προσφοράς στο συνάνθρωπο. Οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων α1 και α3 το σχολείο μας θέλοντας να κάνουν πράξη την έννοια της αγάπης  για το συνάνθρωπο πήραν την πρωτοβουλία να συμμετέχουν στη δράση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών με τίτλο ,"Ακούγοντας ένα βιβλίο". Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα της βιβλιοθήκης οι μαθητές μας  δανείζουν τα μάτια τους σε συνανθρώπους μας που έχουν προβλήματα όρασης και δημιουργούν για αυτούς audio books ακουστικά βιβλία διαφόρων συγγραφέων. Συγκεκριμένα επέλεξαν να αφηγηθούν κάποια από τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Έτσι μεταβήκαμε στο στούντιο του Ράδιο Κιβωτός ύστερα από πρόσκληση του υπευθύνου πατρός Αθανάσιου Βουρουτζή και με τη βοήθεια του ηχολήπτη Ηλία Τάσκου ηχογραφήσαμε την αφήγηση την οποία θα παίξει το Ράδιο Κιβωτός σε ιδιαίτερη εκπομπή. Σήμερα θα απολαύσετε το διήγημα "Το Άνθος του Γιαλού". Εκφωνούν οι μαθήτριες Εριαννα Μπαή Βασιλεία Κούτλα και Κατερίνα Καραπαναγιωτίδου. Καλή ακρόαση.

Παπαδιαμάντης αφήγηση μαθήτριες

 

 

Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 2 τμήματα του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου  και μέσα από τα  εκθέματα είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια ιστορική διαδρομή σε σημαντικές πολεμικές στιγμές του Ελληνικού Έθνους.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μια ακόμα εξόρμηση στη φύση απολαύσαμε στις 25 Νοεμβρίου. Οι 22 μαθητές του Α1 και 2 εκπαιδευτικοί, αφού επισκεφτήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών επιχειρήσαμε ανάβαση στο παρατηρητήριο της Λουλουδοκορυφής, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Κλικ γνωρίζω και προστατεύω το δάσος!».

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μας υποδέχθηκαν θερμά τα μέλη του ΚΕΠΕΑ Κ. Ποροΐων και μας σύστησαν την πανίδα του νομού, που είναι στο μουσείο οργανωμένη σε θεματικές προθήκες, μας παρουσίασαν τη σπουδαιότητα του δάσους και πώς μπορούμε να το προστατεύσουμε και στο τέλος παίξαμε το παιχνίδι της αναζήτησης των ζώων.

Όμως η εμπειρία δεν θα ήταν ολοκληρωμένη, αν δεν βγαίναμε στη φύση. Με οδηγό έναν τοπογραφικό χάρτη που μας πρόσφερε με προθυμία, και τον ευχαριστούμε θερμά, ο Πρόεδρος του  Συλλόγου Αθλητικού Προσανατολισμού «Ο – Σίρις», Βασίλης Χορτομάρης, δοκιμάσαμε τις ικανότητες μας στον προσανατολισμό στο δάσος και τις αντοχές μας σε μια πεζοπορική διαδρομή 1.3 χιλιομέτρων και θετική υψομετρική 160 μέτρων προς το παρατηρητήριο της Λουλουδοκορυφής στην οποία φτάσαμε σε 35 λεπτά!! Η θέα ήταν πανοραμική! Μπροστά μας η κατάφυτη Κοιλάδα του Αγίου Γεωργίου και πίσω της των Αγίων Αναργύρων, στο βάθος αριστερά η πόλη των Σερρών, στα πόδια του υψώματος, Αι Γιάννης – Επτάμυλοι και έπειτα η πεδιάδα να απλώνεται ως τις Σέρρες. Η ορατότητα ήταν εξαιρετική για την εποχή, ιδανική για φωτογραφίες και ο καιρός σύμμαχος.

                Από την κορυφή, μετά από σύντομη ξεκούραση, ξεκινήσαμε το παιχνίδι της αναζήτησης και συλλογής στοιχείων από το δάσος, με βάση τον «κατάλογο του ανιχνευτή του δάσους», δηλαδή φύλλα, καρπούς, κάτι όμορφο κ.α. Κατά την επιστροφή με σύμβουλο το «φύλλο αναγνώρισης δένδρων – θάμνων και χαμηλής βλάστησης», αναγνωρίσαμε πεύκα με εκπληκτικές πορτοκαλί – λαχανί με λευκούς ρόμβους κουκουνάρες, πουρνάρια, κέδρα με κόκκινους καρπούς και με έκπληξη διακρίναμε ανθισμένους κίτρινους κρόκους!!

Κάναμε μια στάση για να υπολογίσουμε την ηλικία ενός μεγάλου πεύκου από τη διάμετρο του που ήταν 2,05 μέτρα και το βρήκαμε 75 ετών. Παρατηρήσαμε τα βρύα στις πέτρες μέσα στο πευκοδάσος και προσδιορίσαμε τον βορρά, το οποίο επιβεβαιώσαμε και στον χάρτη. Μιλήσαμε για τις κυψέλες που συναντήσαμε και σε ποια σημεία του δάσους επιλέγουν να τις τοποθετήσουν οι μελισσοκόμοι

                Η διάθεση κατά την επιστροφή στο σχολείο; Εξαιρετική! Η φύση έχει τον δικό της μοναδικό τρόπο να μας ανταμείβει, όταν προτιμούμε την αγκαλιά της!

 

Επιμέλεια:

 

Ημερολόγιο

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"